Kuchnia

drób

Piersiątko w mleku skondensowanym

Pyszna ,pyszniutka ,mięciutka ,rozpływająca się w ustach .Robi się bardzo szybko ( pomijając czas oczekiwania ).Świetnie smakuje na kanapkach ,ale można podać ją jako danie obiadowe

Potrzebujemy :

pierś z kurczaka

mleko skondensowane niesłodzone

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

3 ząbki czosnku

kawałek imbiru

podprażone nasiona kolendry i pieprzu

curry w proszku

troszkę sosu sojowego

ulubione przyprawy ( u mnie przyprawa złocista Kamisa )

Piesiątko nacieramy przyprawą ( zostawiamy na noc w lodówce ) ,ale można też zaraz zacząć robić .Pierś przekładamy do garnka ,zalewamy mlekiem skondensowanym( ma lekko zakrywać mięso ) ,dodajemy posiekany czosnek ,curry , kawałek imbiru ,sos sojowy ,musztardę ,podprażone na patelni nasionka kolendry i pieprzu.Całość gotujemy okolo 20 - 25 minut .Bardzo często mieszamy ,gdy mleko zacznie gęstnieć i zrobią się grudki ,można dolać troszkę zwyklego mleka ,albo wody .Nie dziobiemy mięsa widelcem .Zostawiamy do wystygnięcia ,często polewając grudkowatym sosem mięso ( na wierzchu ma zrobić się pierzynka ) .Po wystygnięciu delikatnie czyścimy mięsko i gotowe .Polecam
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation