Kuchnia

drób

Chicken nuggets (lepsze niż w KFC)
Sekret idealnych nuggetsów tkwi w kilku szczegółach:
1. Kurczak jest pokrojony w bardzo drobną kostkę, a nie tak jak w większości przepisów, zmielony albo pokrojony na duże, pojedyncze kawałki
2. Mięso jest marynowane w maślance
3. Nuggetsy nie są panierowane w bułce tartej, ale obtoczone podwójną warstwą jajka z mlekiem oraz mąki z dodatkiem przypraw.




Składniki
przepis własny

1 podwójna pierś z kurczaka

Marynata do kurczaka:
5 łyżek maślanki
sól i świeżo mielony pieprz
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrego chilli

Panierka:
1 jajko, roztrzepane
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka czosnku granulowanego

Dodatkowo:
olej do smażenia



Przygotowanie kurczaka: Pierś z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę*. Dodać składniki marynaty, dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przez 2h. Po tym czasie z mięsa formować nieduże nuggetsy o wielkości orzecha włoskiego.

Przygotowanie nuggetsów: We frytkownicy rozgrzać olej do temperatury 180C. Jeśli nie macie frytkownicy, rozgrzejcie olej w głębokim rondlu z grubym dnem. Oleju powinno być na tyle dużo, by bez problemu zanurzył się w nim kurczak.

Jajko roztrzepać z mlekiem w misce. W osobnej misce wymieszać mąkę ze wszystkimi przyprawami. Uformowane nuggetsy z kurczaka maczać najpierw w mleku z jajkiem, a następnie w mące. Czynność powtórzyć jeszcze raz - panierka powinna być podwójna. Opanierowane kawałki kurczaka wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć przez około 4-5 minut lub do momentu, w którym nuggetsy ładnie się zezłocą i nie będą surowe w środku. Jeśli smażycie kurczaka w rondlu, odwróćcie go na drugą stronę w połowie smażenia.

Podawać natychmiast, najlepiej w towarzystwie domowych frytek i dipów, np. miodowo-musztardowego.

*Jeśli po prostu pokroicie pierś z kurczaka na duże kawałki, nie otrzymacie pożądanego efektu. Nie polecam także mielić mięsa. Nuggetsy wychodzą najlepsze z mięsa pokrojonego w drobną kostkę.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation