Kuchnia

drób

piersi z kaczki w porzeczkowym sosie
80 dag piersi z kaczki,
sól, pieprz,
30 dag czarnych porzeczek,
50 ml likieru cassis,
100 ml czerwonego wytrawnego wina,
1 cebula,
sok i otarta skórka z cytryny,
1 łyżka ostrej musztardy,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki masła


Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Sos słodko-kwaśny z Malezji - Woh Up Sos słodko-kwaśny z Malezji - Woh Up
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 7 tylko: 10,99 zł
Panierka do kurczaka American Chicken - hot and spicy - z suchą marynatą! Panierka do kurczaka American Chicken - hot and spicy - z suchą marynatą!
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 99 tylko: 12,99 zł
Sos Worcestershire (butelka 290 ml) - Lea & Perrins Sos Worcestershire (butelka 290 ml) - Lea & Perrins
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 82 tylko: 14,99 zł
Piersi kaczki umyć, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu.
Następnie ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, wierzch obłożyć kawałkami masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec około 2 godzin, skrapiając wodą i polewając wytworzonym sosem, Miękką kaczkę podzielić na porcje, ułożyć w żaroodpornym półmisku.
Przygotować sos: Porzeczki umyć, zmiksować (lub dobrze rozgnieść widelcem) i przetrzeć przez sitko, dodać likier i wino. Na tłuszczu spod kaczki przesmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać musztardę, sok i otartą skórkę z cytryny, cukier, przetarte porzeczki i gotować 5 - 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub... frytkami, a sos oddzielnie w sosjerce..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation