Kuchnia

drób

Curry Massaman (w 2011 wg CNNGo najsmaczniejsze danie na świecie)
(2 porcje)
1 łyżka oleju (np. arachidowego)
3 łyżki posiekanej szalotki
1 i 1/2 łyżki pasty curry
1/4 czerwonej papryczki chili
250 g filetów z piersi kurczaka
150 ml mleczka kokosowego
250 ml lekkiego, gorącego bulionu
200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
100 g marchewki (cienkiej) pokrojonej na ukos
2 łyżki orzeszków ziemnych
3/4 łyżki puree z tamaryndowca
2 łyżki sosu rybnego
1 liść limonki kaffir
1 kapsułka kardamonu
1-2 łyżki palmowego cukru lub miodu
dymka pokrojona na ukos
1 i 1/2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka porwanej bazylii

Wok rozgrzej, a gdy będzie gorący, wlej na niego olej. Dorzuć szalotkę i smaż 1,5 minuty. Dodaj pastę curry, a po 2 minutach pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż, aż kurczak przestanie być różowy.

Dodaj mleczko, bulion, ziemniaki, marchewkę, orzeszki, puree z tamatyndowe, 1 łyżkę sosu rybnego, liść limonki, kapsułkę kardamonu i 1 łyżkę cukru lub miodu.

Gotuj całość, aż ziemniaki zmiękną. Dopraw w razie potrzeby resztą sosu rybnego i cukru. Wyjmij liść limonki i kardamon.

Przełóż curry na talerze i posyp dymką, kolendrą oraz bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation