Kuchnia

słodkości

Wielkanocna babka bezglutenowa

Składniki:

· 5 białek
· 1 jajko
· ½ szklanki mąki ryżowej
· ½ szklanki wiórków kokosowych
· 4 łyżki miodu
· 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
· płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
· garść rodzynek
· płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
· szczypta soli

Przesianą mąkę wymieszałam z proszkiem i wiórkami. W misce ubiłam dokładnie białka i ubijając je dalej na wolnych obrotach dodałam stopniowo miód, ekstrakt, masło, roztrzepane wcześniej jajko i powoli – mąkę z wiórkami. Formę wysmarowałam olejem kokosowym i oprószyłam mąką i przelałam do niej ciasto. Piekłam 20 minut w 180 stopniach. Polewa jest ze stopionej gorzkiej czekolady zmieszanej z kozim jogurtem naturalnym.

http://hpba.pl/wielkanocna-babka-bez-glutenu-2015/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation