Kuchnia

słodkości

CZEKOLADOWO-BANANOWY SERNIK Z RICOTTY Z GRANATEM

Składniki na 8 porcji (foremkę o średnicy 28 cm)*:

200 g mąki owsianej lub płatków owsianych
400 g banana
500 g ricotty
50 g kakao
100 g czekolady gorzkiej
4 jajka
2 łyżeczki stewii (u mnie w liściach)
opcjonalnie: 50 g odżywki białkowej
granat

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 380 kcal
B: 20,2 g T: 16,4 g W: 33,5 g

*kawałki wychodzą naprawdę spore, więc spokojnie można podzielić ciasto na 16 porcji

Połowę bananów zblendować, dodać mąkę owsianą, zagnieść. Przygotowanym ciastem wykleić natłuszczoną foremkę, formując niewielki brzeg. Pozostałe banany zblendować z ricottą, kakao, jajkami, roztopioną gorzką czekoladą, stewią oraz białkiem, masę przelać na przygotowany wcześniej spód. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu udekorować granatem.

http://zdrowonajedzona.blogspot.com/2015/12/czekoladowo-bananowy-sernik-z-ricotty-z.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation