Kuchnia

słodkości

BEZGLUTENOWE KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI

450g Mąka jaglana
150g Masło grass fed
30g Olej kokosowy
10g Kakao
4 duże Jajko
400g Wiśnie
150g Erytrol (50g ciasto, 100g piana)
10g Olej kokosowy
łyżeczka Kamień winny
szczypta Sól himalajska

Białka oddzielić od żółtek, wiśnie wydrylować.
Wyrobić kruche ciasto: miękkie masło pokroić nożem na powierzchni mąki wymieszanej z kamieniem winnym. Dodać żółtka, olej kokosowy, erytrol, sól himalajską. Ciasto wyrabiać ręką aż do uzyskania gładkiej, zbitej konsystencji.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę. Drugą część podzielić na dwie mniejsze.
Jedną połówkę wyrobić dokładnie z kakao. Obie części (jasną oraz ciemną) włożyć do lodówki na czas podpiekania spodu.
Spód podpiec 15 minut w temp 180 stopni.
W tym czasie ubić pianę z białek ze sproszkowanym erytrolem.
Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie oraz kawałki ciemnego (z kakao) ciasta.
Na całość wyłożyć ubitą pianę a na wierzch kawałki ciasta białego.
Ciasto upiec 40 minut w temp. 180 stopni. Ostatnie 10 minut można delikatnie zmniejszyć temperaturę. Podawać jak ciasto ostygnie.

http://agnieszkakulaga.com/przepis/kruche-ciasto-z-wisniami-guiltfree/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation