Kuchnia

słodkości

VANILLA CASHEW QUESTBARS

Składniki (na 10 sztuk):
200g cieciorki (przed ugotowaniem; około 500g po ugotowaniu)
60g ON Gold Standard Vanilla Ice Cream (lub inna odżywka o smaku waniliowym)
30g orzechów nerkowca
20g chipsów z gorzkiej czekolady
30g syropu z agawy
2 łyżeczki kamienia winnego (bezglutenowy proszek do pieczenia)
pół łyżeczki soli himalajskiej
soda oczyszczona (do przygotowania ciecierzycy)
odrobina oleju kokosowego (do posmarowania blaszki)
Przygotowanie:

Jeżeli nie mamy ugotowanej ciecierzycy, należy nasiona zalać przegotowaną wodą z odrobiną sody oczyszczonej i odstawić na około 12h. Po upływie tego czasu ciecierzycę odcedzamy i gotujemy w świeżo zagotowanej wodzie z dodatkiem łyżeczki sody przez około 45 minut.
Orzechy nerkowca siekamy na drobne kawałki. W miseczce mieszamy z czekoladowymi chipsami.
Ugotowaną ciecierzycę przekładamy do Thermomixa (blendera) i blendujemy na gładką masę razem z odżywką białkową, kamieniem winnym, syropem z agawy oraz solą himalajską.
Blaszkę delikatnie smarujemy olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy masę i formujemy z niej prostokąt. Na wierzch masy wysypujemy chipsy czekoladowe oraz orzechy nerkowca lekko wgniatając je w ciasto.
Questbary pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika masę kroimy w równe prostokąty, formując tym sposobem batony.
Questbary można zjeść na ciepło (pyszne:) lub też można zostawić w lodówce na całą noc i jeść jako schłodzone batoniki proteinowe.

Właściwości (1 batona):

Wartość kaloryczna: 121 kcal
Białko: 9,4g
Węglowodany: 13,8g
Tłuszcze: 2,4g

http://agnieszkakulaga.com/vanilla-cashew-questbars/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation