Kuchnia

słodkości

BANANOWIEC NA ZIMNO

Składniki
na tortownicę 22 cm

Masa

5 dużych, dojrzałych bananów
3 płaskie łyżeczki agaru
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
sok z 1 limonki
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny

Spód

3/4 szklanki daktyli
1 szklanka dowolnych zmielonych orzechów (u mnie migdały)
1 łyżka wiórków kokosowych
szczypta soli


Przygotowanie

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie blendujemy je na gładką masę. Daktyle dodajemy do zmielonych orzechów, dodajemy również wiórki kokosowe i sól. Mieszamy. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Tortownicę należy wyłożyć folią spożywczą, można wyłożyć jedynie spód, a boki natłuścić olejem kokosowym.
Spód wkładamy do lodówki.

W garnku umieszczamy stałą część mleka kokosowego, dodajemy 3 łyżeczki agaru i podgrzewamy na małym ogniu.

W blenderze kielichowym umieszczamy banany, wyciśnięty sok z limonki i cytryny oraz trochę skórki z tej samej cytryny. Miksujemy na gładką masę.

Pod garnkiem zwiększamy ognień i często mieszamy, aż mleko i agar dobrze się połączą. Doprowadzamy do zagotowania, gdy pojawią się bąble, czekamy kilka sekund i zdejmujemy garnek z kuchenki.

Mleko wlewamy do wcześniej zmiksowanych bananów w blenderze kielichowym i miksujemy ponownie. Gdy składniki się połączą, przelewamy wszystko do foremki ze spodem.

Bananowiec odstawiamy na 20 minut, następnie wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Ciasta z agarem momentalnie zastygają.

http://www.weganka.com/2015/01/bananowiec-na-zimno.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation