Kuchnia

słodkości

Bezglutenowe biszkopciki

Składniki (na ok. 45 biszkoptów):
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki kukurydzianej (pierwotnie: 3/4 szklanki mąki pszennej)
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej lub innej skrobi (pierwotnie: 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej)


Notka: Aby uzyskać biszkopciki kakaowe - wystarczy 3 łyżki mąki (po 1,5 z kukurydzianej i z ziemniaczanej) zastąpić 3 łyżkami gorzkiego kakao.

Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki (i kakao, jeśli używamy) wymieszać i przesiać, wsypać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach), do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać ciasto - 1 kopiasta łyżka na 1 biszkopt. Na blasze układać jednorazowo 9 porcji. Piec przez około 25 minut w temperaturze 170 ºC. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na chwilę do przestudzenia na blasze, a następnie ściągnąć na talerz. Biszkopty mogą lekko opadać w czasie studzenia.

http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2015/05/biszkopty-bezglutenowe-i-pszenne.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation