Kuchnia

słodkości

BLACK BEAN BROWNIE

Składniki (blaszka, 20 kawałków):
500g czarnej fasoli (po ugotowaniu)
30g odtłuszczonego kakao
70g ON Gold Standard Double Rich Chocolate (opcjonalnie, ale polecam dodać)
80g syropu z buraka
10g cukru kokosowego (może być erytrytol, łyżeczka stevii)
100g oleju kokosowego
20g chipsów z gorzkiej czekolady
pół łyżeczki kamienia winnego (bezglutenowy proszek do pieczenia)
pół łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie:

Jeżeli nie mamy ugotowanej czarnej fasoli (np. z puszki) wtedy około 250 suszonej czarnej fasoli zalewamy na noc wodą. Rano fasolkę dokładnie odcedzamy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 55 minut. Fasolkę odcedzamy i przekładamy do Thermomix'a (blendera.)
Kakao, odżywkę białkową, cukier kokosowy, kamień winny oraz sól himalajską łączymy w miseczce. Olej kokosowy oraz syrop z buraka wlewamy do blendera. Dodajemy sypkie składniki i całość blendujemy na gładką masę.
Blaszkę smarujemy olejem kokosowym.
Wykładamy masę i na wierzch wysypujemy chipsy czekoladowe lekko wgniatając je w masę.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 18 minut.
Brownies można zjeść na ciepło (forma przeze mnie preferowana :) kroją się bardzo łatwo już po 10 minutach) lub też można zostawić w lodówce na całą noc i jeść jako schłodzone batoniki proteinowe.

Właściwości (1 kawałka):

Wartość kaloryczna: 120 kcal
Białko: 5,8g
Węglowodany: 11,5g
Tłuszcze: 5,8g

http://agnieszkakulaga.com/black-bean-vege-brownies/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation