Kuchnia

słodkości

WIELKANOCNY MAZUREK CZEKOLADOWY

Składniki na 8 porcji (foremkę o średnicy 28 cm):

spód:
300 g płatków owsianych
50 g migdałów
2 jajka
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka stewii

masa czekoladowa:
ok. 180 g dojrzałego awokado (1 duże)
ok. 350 g banana (3 średnie)
40 g kakao
50 g gorzkiej czekolady

na wierzch:
20 g płatków migdałowych
10 g gorzkiej czekolady
dodatkowo: jagody goji

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 356 kcal
B: 11,8 g T: 16,8 g W: 36 g

Płatki owsiane i migdały zmielić, razem z resztą składników zagnieść ciasto, schłodzić. Następnie ciastem wykleić natłuszczoną foremkę, formując niewielki brzeg. Ciasto nakłuć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około pół godziny. W tym czasie przygotować masę czekoladową - awokado, banana, kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę zblendować na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód, wyrównać, wstawić ponownie do piekarnika i piec przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu udekorować płatkami migdałowymi, startą czekoladą i jagodami goji.

http://zdrowonajedzona.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-mazurek-czekoladowy-w.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation