Kuchnia

słodkości

LODY DAKTYLOWE

Składniki (na 8 gałek):

ok. 10 czubatych łyżek gęstej części odstanego w lodówce mleka kokosowego
6-8 suszonych, niesiarkowanych, miękkich wypestkowanych daktyli
laska wanilii
dowolne dodatki do podania: orzechy, owoce itp

Przygotowanie:

Gęstą część mleka przekładamy do blendera, dodajemy wypłukane, pokrojone daktyle (jeśli są twardsze, warto je namoczyć) i wydłubane ziarenka wanilii. Miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstego, napuszonego kremu. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin albo na całą noc. Jeśli masa będzie się mroziła przez noc, należy ją wyjąć z lodówki na kilka godzin przed jedzeniem. Należy pamiętać, by mleko było dobrze schłodzone i podzielone na dwie części: gęsty krem i wodę kokosową. Wody nie dodajemy, bo może wyjść nam lód, a nie lody.

http://dziecisawazne.pl/7-blogerek-kulinarnych/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation