Kuchnia

słodkości

Bezglutenowy biszkopt gryczany

Składniki na ciasto o średnicy 24-26cm:

- 4 jajka L
- 7 łyżek pełnoziarnistej mąki gryczanej
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki mrożonych/świeżych owoców
- ksylitol w pudrze do posypania

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Następnie miksując na małych obrotach stopniowo dodawać ksylitol i po jednym żółtku. Wyłączyć mikser.
Mąkę gryczaną przesiać z sodą i stopniowo dodawać do masy delikatnie mieszając szpatułką - nie miksować!
Wymieszane ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć owoce.
Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 25-27 minut (nie otwierać piekarnika w trakcie ani zaraz po upieczeniu).
Po upieczeniu zostawić ciasto w wyłączonym, ale nie otworzonym piekarniku na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto i posypać wierzch ksylitolem w pudrze.

http://zesmakiemizpasja.blogspot.co.at/2015/01/bezglutenowy-biszkopt-gryczany-z.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation