Kuchnia

słodkości

Cieciorkowa tarta z gruszką

Ciasto:
1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle
1 jajko
3 łyżeczki stewii
Kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Budyń waniliowy:
3/4 szkl. mleka 0,5% lub roślinnego lub wymieszanej wody z odżywką białkową
20 g mąki ziemniaczanej
1 żółtko
Aromat waniliowy
4 łyżeczki stewii
Dodatkowo:
4 małe gruszki
Cynamon
Przygotowanie:
Ciasto: Ciecierzycę zbenderować z resztą składników. Wyłożyć masę na sylikonową formę do pieczenia i piec ok. 10 min w 200 stopniach.

Budyń: 1/2 szkl. mleka wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Resztę dokładnie mieszamy z mąką, żółtkiem, stewią i aromatem. Dodajemy do garnuszka i szybko mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Dolewamy wody gdy budyń będzie aż zagęsty.

Dodatkowo: Gruszki kroimy na pół, wykrawamy nasienie. Kroimy w plasterki i wrzucamy na podlaną wodą patelnię. Posypujemy obficie cynamonem. Gdy gruszki będą już się "ciągnęły" (jak karmel) zdejmujemy z ognia.

Wyjmujemy spód tarty z piekarnika. Wlewamy budyń i układamy na nim skarmelizowane gruszki. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.

http://czarnawisienka.blogspot.com/2015/03/cieciorkowa-tarta-z-gruszka-i-budyniem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation