Kuchnia

słodkości

TRÓJKOLOROWY CZEKOLADOWY SERNIK Z TRUSKAWKAMI

Spód:
✔ 150g wiórek kokosowych
✔ 120g mąki kokosowej
✔ 50g mielonych orzechów włoskich
✔ 200g domowego dżemu z truskawek
✔ 100g mielonego siemienia lnianego
✔ 120ml mleka kokosowego

Warstwa czekoladowa:
✔ 80g karobu
✔ 4 łyżki oleju kokosowego
✔ 2 łyżki erytrolu (zmielony na puder)
✔ 100g czekolady gorzkiej 90%
✔ 3 łyżeczki agaru

Warstwa sernikowa:
✔ 500g tłustej śmietanki z mleka kokosowego (u nas Real Thai)
✔ 2 łyżki erytrolu (zmielony na puder)
✔ 3 łyżeczki agaru

Warstwa truskawkowa:
✔ 3 łyżki galaretki truskawkowej bez cukru
✔ 200g świeżych truskawek

Wykonanie:
Łączymy w misce suche produkty: wiórki, mąkę, mielone orzechy, siemię, dodajemy dżem i dolewamy mleko – masa musi być dobrze kleista i zwarta.
Zagniatamy dłońmi całość i wyklejamy spód tortownicy (wyłożony papierem), wkładamy do lodówki na czas robienia pozostałych warstw. Roztapiamy w garnuszku czekoladę z olejem kokosowym, dodajemy erytrol, karob, na koniec agar i zostawiamy do ostygnięcia, po 10 minutach wlewamy na spód, który odpoczywa w lodówce, chowamy z powrotem do lodówki. Tłustą śmietankę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy, dodajemy erytrol, agar, odstawiamy do ostygnięcia, po 15 minutach wlewamy na spód czekoladowy, chowamy do lodówki. Do gorącej przegotowanej wody dodajemy galaretkę, rozpuszczamy, układamy pokrojone truskawki na górnej warstwie i zalewamy galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki, podajemy dobrze schłodzone.

https://www.facebook.com/bodyidea/photos/a.741353525994664.1073741826.739535609509789/835828343213848/?type=3&theater
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation