Kuchnia

słodkości

SERNIK JAGLANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

100g kaszy jaglanej
80g nerkowców
150g truskawek (mogą być mrożone)
sok z cytryny/limonki
5g żelatyny
słodzik
opcjonalnie: kruszone ziarna surowego kakao


Nerkowce moczymy kilka godzin w zimnej wodzie albo zalewamy wrzątkiem i dopiero wtedy zabieramy się za resztę składników :) Kaszę gotujemy w wodzie (w stosunku 1:3,5-4) na wolnym ogniu, ok. 20 minut, bez przykrycia. Musi wchłonąć całą wodę i lekko się rozgotować. W razie potrzeby uzupełniamy płyn. Namoczone orzechy wrzucamy do blendera, dodajemy 2-3 łyżki gorącej kaszy i miksujemy razem. Dodajemy resztę kaszy, sok z cytryny (do smaku), słodzik i blendujemy na gładką masę. Dodajemy ziarna kakao i mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie 16 cm średnicy) i zostawiamy do przestudzenia.

Truskawki wkładamy na garnka, dodajemy łyżkę soku z cytryny i słodzik. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Owoce gotujemy, aż zrobią się miękkie, a następnie blendujemy je na gładką masę. Żelatynę podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia (u mnie 20 sekund w mikrofali) nie dopuszczając do jej zagotowania. Mieszamy z truskawkowym musem. Wylewamy na lekko przestudzone ciasto i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a potem na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

100g kaszy jaglanej
80g nerkowców
150g truskawek (mogą być mrożone)
sok z cytryny/limonki
5g żelatyny
słodzik
opcjonalnie: kruszone ziarna surowego kakao


Nerkowce moczymy kilka godzin w zimnej wodzie albo zalewamy wrzątkiem i dopiero wtedy zabieramy się za resztę składników :) Kaszę gotujemy w wodzie (w stosunku 1:3,5-4) na wolnym ogniu, ok. 20 minut, bez przykrycia. Musi wchłonąć całą wodę i lekko się rozgotować. W razie potrzeby uzupełniamy płyn. Namoczone orzechy wrzucamy do blendera, dodajemy 2-3 łyżki gorącej kaszy i miksujemy razem. Dodajemy resztę kaszy, sok z cytryny (do smaku), słodzik i blendujemy na gładką masę. Dodajemy ziarna kakao i mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie 16 cm średnicy) i zostawiamy do przestudzenia.

Truskawki wkładamy na garnka, dodajemy łyżkę soku z cytryny i słodzik. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Owoce gotujemy, aż zrobią się miękkie, a następnie blendujemy je na gładką masę. Żelatynę podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia (u mnie 20 sekund w mikrofali) nie dopuszczając do jej zagotowania. Mieszamy z truskawkowym musem. Wylewamy na lekko przestudzone ciasto i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a potem na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

http://tak-smakuje-zdrowie.blogspot.com/2016/07/sernik-jaglany-z-musem-truskawkowym.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation