Kuchnia

słodkości

Proteinowa beza kawowa

Przepis jest banalny: ale trzeba go dokładnie wykonać.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ( góra dół).
Ubijamy na sztywno 3 białka jaj i teraz uwaga: albo ubijamy je ze słodzikiem płynnym, albo później w drugim etapie dodajemy słodzik suchy!
Do sztywno ubitej piany dodajemy 15g odżywki białkowej smakowej, u mnie hydroizolat waniliowy (ewent. tylko wspomniany suchy słodzik typu ksylitol, jak ktoś nie ma odżywki, albo chce na koniec zrobić sos z niej do polania owoców), łyżeczkę sypkiej sproszkowanej kawy i łyżkę kakao odtłuszczonego. Mieszamy wszystko łyżką, bardzo delikatnie, staramy się by białko nie opadło.

Na blaszkę pokrytą papierem wykładamy piankę, formując ją w spód i wierzch wielkiej bezy. Możecie też zrobić parę małych wersji:)

Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Po ostygnięciu zdjąć łopatką z blaszki spód, dodać sos Walden Farms czekolada lub karmel, owoce, masę z odżywki i wody, przykryć górą i zeżreć:)

Polecam na desperackie wieczory ( ale bez owoców i kakao;))

http://belikewonderwoman.blogspot.com/2015/01/pyszna-kawowa-beza-na-budowanie-miesni.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation