Kuchnia

słodkości

Kasztanowe bezglutenowe świąteczne pierniczki

Do przepisu potrzebujemy następujących składników:

- 200g mąki kasztanowej, ja używam TEJ
-1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 80g masła klarowanego, u mnie Ghee (praktycznie bez laktozy, ekologiczne, uznawane za najzdrowsze masło na świecie)
-karob jasny 1 łyżka , polecam TEN
-2 łyżeczki przypraw do pierników (bez konserwantów) - jest to gotowa mieszanka, w której znajdziecie cynamon, imbir, gałkę muszkatałową, ziele angielskie, anyż, kardamon, goździki, skórka pomarańczy (w różnych proporcjach)
- 100g ksylitolu + 30g erytrolu
-1duże jajko + 1 żółtko
- Cooking Spray do spryskania blaszki :)
-opcjonalnie migdały jeśli macie foremki z rączkami ;)

Co robimy?
1. Na początek mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę najlepiej przesiać, ponieważ mąka kasztanowa ma skłonności do brylowania się.
2. W rondelku podgrzewamy masło, aż się rozpuści. Zdejmujemy je z ognia, dodajemy przyprawy , karob i mieszamy aż powstanie jednolita masa.
3. Dodajemy do masy jajka - jeszcze raz mieszamy.
4. Powstałą masę przelewamy do mąki, mieszamy, po czym ugniatamy-wyrabiamy ciasto.
5. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią i wstawiamy na godzinkę do lodówki.
6. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
7. Ciasto dzielimy na 3 części, by było łatwiej wałkować poszczególne mniejsze porcje. Moje ciasto nie klei się, jest twarde, gęste i nie przylega do wałka. Można trochę podsypać je mąką, ale ja nie miałam takiej potrzeby.

8. W rozwałkowanym cieście wycinamy foremkami różne kształty i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i spryskanej Cooking Sprayem.
Pieczemy ok 12 minut góra-dół .
Pierniczki wyjmujemy i zostawiamy na chwilkę do ostudzenia. Powolutku zaczną twardnieć i zrobią się lekko chrupiące.

http://belikewonderwoman.blogspot.com/2015/12/swiateczne-kasztanowe-pierniczki-misie.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation