Kuchnia

słodkości

WIELKANOCNY CZEKOLADOWY MAZUREK BEZGLUTENOWY

Składniki:
Spód:
v 4 jaja
v 5 łyżeczek erytrolu
v 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
v 100g wiórków kokosowych
v 2 szklanki mąki kokosowej
v 1 łyżka sody oczyszczonej

Mus czekoladowy:
v 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
v 2 łyżki masła
v 4 łyżki domowego masła migdałowego
v 5 łyżek kakao
v 4 jajka
v 5 łyżeczek erytrolu
v 2 łyżeczki agar agar

Ozdoby:
v Ulubione bakalie i orzechy

Wykonanie:
W misce ucieramy jajka wraz z erytrolem i w między czasie nagrzewamy piekarnik do 190stopni. Przesiewamy razem mąki z sodą oczyszczoną, rozpuszczamy olej i łączymy wraz z jajkami, następnie dodajemy mąki. Ugniatamy na twardą masę, którą wylepiamy formę wraz z rantami – można wcześniej posmarować formę masłem by ciasto nie przywarło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut w 190stopniach. Po upieczeniu zostawiamy tartę do wystygnięcia i przygotowujemy mus. Żółtka ucieramy wraz z erytrolem, białka ubijamy z solą na sztywną pianę. W garnuszku rozpuszczamy masło, olej kokosowy i masło orzechowe, a także dodajemy kakao. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy agar agar. Dodajemy do białek utarte żółtka, następnie zawartość garnuszka – po ostygnięciu, a także rozpuszczony przestudzony agar agar. Masę wlewamy na tartę i dekorujemy.

https://www.facebook.com/bodyidea/photos/a.741353525994664.1073741826.739535609509789/792530110877005/?type=3&theater
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation