Kuchnia

słodkości

WIELKANOCNA BABKA MARCHWIOWO-CYTRYNOWA

Składniki na dużą foremkę na babkę
(u mnie wyszła 1 średnia i 1 mała):

300 g kaszy jaglanej (lub mąki jaglanej)
400 g marchwi
150 g jogurtu naturalnego
4 jajka
sok z jednej dużej cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
słodzik (u mnie 6 łyżek erytrolu)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

wartość energetyczna całości: ok. 1756 kcal
B: 114 g T: 38,3 g W: 245 g

Kaszę jaglaną zmielić na mąkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do mąki dodać jajka, jogurt naturalny, skórkę startą z oparzonej cytryny oraz sok z cytryny, a także słodzik, całość wymieszać. Na koniec dodać startą marchew i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej foremki, piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

http://zdrowonajedzona.blogspot.com/2015/04/wielkanocna-babka-marchwiowo-cytrynowa.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation