Kuchnia

słodkości

ciasto z malinami z kaszy jaglanej

Co potrzebujemy?

200g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) - PAMIĘTAJCIE PRZEPŁUCZCIE KILKAKROTNIE KASZĘ ZIMNĄ WODĄ
160ml mleka kokosowego bez cukru (można alternatywnie wodę)
1 żółtko i 2 białka (lub 2 jajka)
100g ksylitolu (ok pół szklanki) lub 150g erytrolu
odżywka białkowa 30g kokos lub wanilia
20 ml oleju kokosowego
2 łyżeczki sody
szczypta soli
maliny

Działamy:
1. Gotujemy kaszę wg wskazówek z opakowania. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Gdy kasza ostygnie- blendujemy ją wraz z mlekiem bez cukru - najlepsze, niskokaloryczne jest Eco Mil.

3. Dodajemy do "paćki" olej kokosowy, żółtko (uwaga bez białek!), słodzidło, sodę i sól. Wszystko miksujemy.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z pozostałą masą łyżką. Można do masy dodać kilka malinek (byleby nie były za mokre).
5. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinkę lub troszkę dłużej (warto sprawdzić konsystencję patyczkiem). Ważne by przed zjedzeniem poczekać aż ciasto ostygnie. Taki prosto z piekarnika się rozwala przy krojeniu. Również bardzo smaczne jest następnego dnia, jak postoi w lodówce:).
Przybieramy ciasto malinkami i listkami świeżej mięty.

http://belikewonderwoman.blogspot.com/2015/10/ciasto-z-malinami-z-kaszy-jaglanej-bez.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation