Kuchnia

słodkości

PROTEINOWY SERNIK

500 g twarogu 0% Emilki (dostępny m.in. w Netto)
2 jajka
40 g odżywki białkowej (u mnie smak waniliowy)
opcjonalnie - słodzik/ziarenka wanilii/cynamon (w zależności od smaku odzywki)

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze - tylko do połączenia się składników. Ważne, żeby nie napowietrzać nadmiernie masy, bo sernik urośnie podczas pieczenia, ale zaraz po wyjęciu opadnie. Masę przelewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 60 minut (grzanie góra-dół).

Sernik jest gotowy, gdy dotykając delikatnie środek ciasta palcem, masa lekko "sprężynuje" pod naciskiem. Wtedy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut do wystudzenia*.

*Jak każdy sernik - najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce

http://tak-smakuje-zdrowie.blogspot.com/2016/03/proteinowy-sernik.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation