Kuchnia

słodkości

Ciasto z ciecierzycy z truskawkami

Składniki na 1 keksówkę:
100g ciecierzycy
2 jajka
30 g odżywki białkowej waniliowej (można zastąpić mąką i dodać aromat waniliowy)
10 tabletek słodzika lub łyżka słodzika w proszku lub płynie (stewia, ksylitol, miód, syrop z agawy)
Truskawki (świeże lub mrożone)
Orzechy (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia gotować ok. 1-1,5 godziny. Po ugotowaniu należy ją przestudzić. Rozgnieść słodzik nożem. Truskawki dzień wcześniej rozmrozić lub użyć świeżych. Orzechy drobno posiekać lub pominąć ten składnik. Ciecierzycę zblenderować ze słodzikiem i jajkami. Wymieszać z odżywką białkową i ewentualnie orzechami. Przelać do sylikonowej formy na keks lub do metalowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. "Powbijać" truskawki. Piec ok. 30 min w 180 stopniach lub trochę dłużej/krócej.

http://czarnawisienka.blogspot.com/2015/03/ciasto-z-ciecierzycy-bezglutenowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation