KREMOWE CIASTO OREO-ORZECHOWE
Co potrzebujemy:
Oreo spód:
szklanka (90g) mąki kasztanowej
5 łyżek kakao
7-8 łyżek erytrolu
4 łyżki rozpuszczonego oleju koko (mój w tej temperaturze jest w stanie ciekłym:))
2 łyżki chia zalane wrzątkiem (tzw jajo chia)
2-3 łyżki wody niegazowanej (lub ciut więcej), dodajemy stopniowo na koniec w celu uzyskaniu odpowiedniego ciasta
Krem orzechowy:
3/4 szklanki masła orzechowego - 4 czubate łyżki
1 łyżka masła ghee/klarowanego lub innego
1/2 szklanki śmietanki kokosowej / stałej części z mleczka kokosowego z puszki (musi postać z dobę w lodówce)
1 łyżka rzadkiego mleczka kokosowego z puszki
1/2 szklanki erytrolu
Polewa czekoladowa:
25g czekolady COCOA lub innej (ja ją wybieram, ponieważ nie zawiera mleka krowiego, zawiera tylko ziarna kakaowca oraz cukier kokosowy! No i nie kosztuje fortuny)
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
2 łyżki kakao
1/3 szklanki mleczka kokosowego
3 -4 łyżki erytrolu
Co robimy:
1. Wykonujemy wpierw spód: mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy do nich olej kokosowy i jajko chia, po czym ugniatamy ciasto. Troszkę się klei, jak za bardzo możecie podsypać mąkę lub odżywkę białkową czekoladową;).
2. Masę zostawiamy w misce, zakrywamy folią i wstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni góra-dół.
3. Ciastem wykładamy spód tortownicy, obłożony papierem, u mnie o średnicy 20cm. Możecie lekko pójść w bok ciastem, ale spód po trzymaniu w lodówce, stwardnieje, więc będzie wówczas trudniej kroić ciasto. Pieczemy spód18-20 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie go studzimy!
4. Wykonujemy krem orzechowy. Wszystkie składniki łączymy w misce i mikserem ubijamy na gęsty krem. Krem wykładamy równo na spód, po czym wkładamy ciasto do zamrażarki na 1 godzinę.
5. Przed wyjęciem spodu z kremem z zamrażarki, przygotowujemy czekoladę.
6. Siekamy czekoladę oraz osobno orzechy, do ostatecznej dekoracji.
7. Śmietankę kokosową wkładamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy do niej posiekaną czekoladę , olej kokosowy (rozpuszczony!) oraz kakao i erytrol. Wszystko razem mieszamy aż uzyskamy gęstą jednolitą masę.
8. Czekoladę wylewamy na warstwę orzechową, pozwalając jej spłynąć na boki. Na wierzch sypiemy poszatkowane orzechy.
9. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinkę.
http://belikewonderwoman.blogspot.com/2016/06/kremowe-ciasto-oreo-orzechowe-w-polewie.html